Upplevelser i särklass

Event på Bohus Fästning

Book release
Biljett kan köpas på plats
7 juni

Evenemangsöppettider

Måndag 15:00-17:00

Beskrivning

Bohusläns historia

Första gången som Bohuslän får sin historia berättad – i en skildring där landskapet och människorna står i centrum.

Den 7 juni välkomnar vi till boksläpp i Ryssvalvet på Bohus fästning. Missa inte den mycket spännande föreläsningen med författaren Tomas Andersson.

Tomas visar, för första gången, upp sin nya bok och det finns också möjlighet att köpa ett signerat exemplar. Vi är fantastiskt glada över att fästningen får vara centrumplats för denna händelse och hoppas att många vill dela upplevelsen med oss. Vi serverar fika och inleder tillställningen med en kanonsalut till Tomas ära. Välkomna!

Obs! Evenemanget ingår i ordinarie entréavgift.

Från järnålder till freden i Roskilde

Bohuslän har varit skådeplats för många stormiga strider under århundradenas lopp. Danska och norska stormän har kämpat om herraväldet, vikingar har gett sig ut på Nordsjön för att kolonisera de brittiska öarna, Island och Grönland. Men här blomstrade också Kungahälla, Norges mest betydande stad under 1100-talet, och en rad andra livliga handelsplatser utmed älven och kusten.

På Bohus fästning tar flera färgstarka personer plats på scen — kung Magnus Eriksson, som under 1300-talet regerade över både Norge och Sverige, och senare unionsdrottningen Margareta. Heliga Birgitta dyker också upp, både i rollen som bröllopsgäst och ”lärare” åt Magnus Erikssons hustru, Blanka av Namur.

Författaren

Tomas Andersson är arkeolog, historiker och författare. I Bohusläns historia — som tar avstamp i yngre järnålder och sträcker sig fram till freden i Roskilde 1658 — riktar han allt strålkastarljus mot landområdet som på 1300-talet hade kunnat utvecklas till ett eget ”mellannordiskt” kungarike. För första gången i bokform får området sin egen historia berättad, fri från norska, danska och svenska övertoner.

Tomas Andersson har utgivit ett femtontal böcker, varav två om Göteborgs historia. Den senaste på Historiska Media tillsammans med sin bror Peter Sandberg. Han är utbildad arkeolog och historiker och arbetade åtta fältsäsonger för Riksantikvarieämbetet som fornminnesinventerare.

Arrangör

Fästningsholmens Event AB
Katarina Edler
070-540 84 84
booking@bohusfastning.com