Upplevelser i särklass

Event på Bohus Fästning

Kulturnatta - fri entré
Biljett kan köpas på plats
13 november

Evenemangsöppettider

Lördag 16:00-21:00

Beskrivning

Missa inte Bohus fästnings bidrag till Kulturnatta i Kungälv. Upplev Nordens mäktigaste ruin i skenet av eldar och ljudet av levande musik på borggården. Ta med dig en ficklampa eller köp din fackla i entréstugan.

Fri entré

Kulturen flödar i Kungälv denna afton och det vill vi uppmuntra med FRI ENTRÉ för vuxna och barn.

Levande musik

Black Magic Fools kommer fylla borggården med musik och glädje hela kvällen. Upptäck mer: https://www.blackmagicfools.com/

Kanonsalut

19:00 avfyrar Bohus Elfsborghs Caroliner kanonsalut på Skarpe Nord.

Författartornet Fars Hatt

Denna aftonen fyller vi tornet Fars Hatt med lokala författare som vill vara med och bidra till kulturen i Kungälv. Med deras stora entusiasm och engagemang finns de på plats hela kvällen för sälja, signera och berätta om sina verk. Här hittar du allt från barnlitteratur, skönlitteratur till science fiction och inte minst historia. Passa på att köpa årets julklapp och samtidigt stödja en lokal kreatör. Välkommen från kl.16!

Träffa kvällens författare

Tomas Andersson
Historikern och författaren Tomas Andersson är på plats i tornet Fars Hatt för att berätta om Bohusläns häpnadsväckande i historia där Bohus slott var en central nyckelspelare under medeltiden. 2021 släppte Tomas boken Bohusläns historia – från järnålder till 1658 som han säljer och signerar under kvällen.

Upptäck mer: https://historiskamedia.se/bok/bohuslans-historia/

Viveca Österman
Kungälvsförfattaren Viveca Österman är också på plats i tornet med sina böcker ”Fiskarens dröm” och ”Fiskarens barn”. Handlingen utspelar sig under 1800-talets mitt i Göteborg, vid Nordre Älvs stränder samt Göteborgs Norra skärgård.

Upptäck mer: https://vivecaosterman.se/jv-publishing/

Bo Björklund
Bygdeförfattaren Bo Björklund har bland annat skrivit böcker om Risveden, Kilanda, Göta älvdalen och senast ut var boken ”Bondesamhället i backspegeln”. Bo har länge samlat historier, bilder och kunskap från en svunnen tid och finns på plats denna kväll för att berätta om sin upptäcktsresa.


Rune Hasslöf

Efter 21 böcker om Bohusläns militära historia och hundratals föreläsningar finns 90-åriga Rune på plats i tornet för att berätta om sitt liv som militär, politiker och författare.


Kenneth Gustafsson

Kenneth Gustafsson är vida känd i nejden för sina litterära bidrag till bevarandet av Bohusläns historia. Många gånger skönlitterära berättelser och novellsamlingar som utspelar sig i det bohuslänska landskapet.


Elisabet Österlund
Den lokala barnboksförfattaren Elisabet Österlund har gett ut fem böcker på rim. Alla är fristående, men de hänger ihop, för trollen i böckerna är släkt med varandra. Mina sagor handlar om troll som är små som kottar och om djur och människor i deras närhet. I bilderna och i sångtexterna finns många detaljer att upptäcka, säger Elisabet.

Upptäck mer: https://www.xn--trollsnger-65a.se/har-nar-du-oss/


Malin Jardebrand

Texten lockar såväl den nyfikna 3-åringen som den vetgiriga 7-åringen.
På ett pedagogiskt sätt är den rimmande texten skriven med både stora och små bokstäver. Barnet väljer vilken text de vill läsa beroende på var i läsutvecklingen det befinner sig. Böckerna är skrivna av Malin Jardebrand som är förskollärare i Kungälv. Malin har arbetat inom förskolan i tretton år. Illustrationerna är gjorda av Malin Gunnarsson, också från Kungälv.


Kadir Meral

Efter sju-åtta år i Sverige väcktes Kadir Merals lust att skriva. Formuleringarna växte inledningsvis fram i tankarna på kurdiska. Men att få det till ett skönlitterärt skriftspråk på svenska var en större utmaning än han trodde, berättar Kadir Meral. Istället lät han läsningen ta överhanden. 

Upptäck mer: https://www.meral.se/


John Garpike
Intriger, vänskapsband, svindlande teknologi och filosofi borgar för en läsupplevelse likt ingen aning. Framtidsskildringen ger upphov till frågor om vår egen tid och världen vi håller på att skapa. Fjäder från en katt är första delen i science fiction-sviten om Tsunamiprojektet och gavs ut 2021 av Kungälvsförfattaren från Ytterby som går under namnet John Garpike.


Upptäck mer: https://tsunamiprojektet.se/


Elisabeth Kaldén

Elisabeths intresse för lokal historia resulterade 2021 i boken om Marstrands historia, en sammanfattning av staden, människorna och händelserna som ägde rum på ön under en snart bortglömd tid. I april 2022 kommer en ny bok med ytterligare berättelser om Västkustens strävsamma män och kvinnor, denna gång om Käringön.

Upptäck mer: https://kalden.se/

Kristina Bengtsson
Arkeologen och författaren Kristina Bengtsson har länge arbetat och skrivit om forna Kungälv, dvs Kongahälla. Den mytomspunna staden i Ytterby var länge utgångsplatsen för kända kungligheter och viktiga personligheter under vikingatid och tidig medeltid. Kristina har tagit med sig urval från den arkeologiska tidsskriften ”Fynd” där hon bidragit med artiklar om Kongahälla och dess historia.

Matservering

Matvagnen på borggården håller öppet denna novemberkväll med reservation för dåligt väder. Stora delar av råvarorna är lokalproducerade och kommer från Mariebergs gård i Kungälv. Välj mellan hamburgare, korv m. bröd, toast och mycket mer.

Om Kulturnatt I Kungälv

Kulturnatt i Kungälv är en mötesplats för alla. Kom och upplev Kungälvs dans, teater, konst, musik och mat den 13 november. Upptäck kvällens program: https://www.kungalv.se/kultur–fritid/evenemang-kungalv/kulturnatt-kungalv/