Våra samarbeten

Bohus Elfsborghs Caroliner

Kongelige Bohus Elfsborghs Caroliner (KBEC) är samarbetspartner med Bohus Fästning. KBEC är en förening med ambitionen att levandegöra historia på västkusten från medeltiden fram till 1720 då den officiella stormaktstiden tar slut. Bohus Fästning är den perfekta platsen att utöva levande historia på och KBEC har haft möjligheter att medverka i många olika sammanhang. På Bohus Fästning ekar fortfarande rösterna från en svunnen tid. För att göra känslan av historiskt sammanhang och närhet till historia är KBEC en kryddande ingrediens som gör det möjligt för besökaren att göra en upplevelse inte bara att titta på, utan också känna, lyssna och känna lukten av.

Mariebergs gårdsbutik

Mariebergs gårdsbutik erbjuder gårdsproducerad nöt, lamm och fläskkött från gårdens egna djur. Gården ligger knappt 700 meter från Bohus fästning och är vår främsta matleverantör. På borggården hittar man deras matvagn där de grillar och säljer delikata hamburgare av ekologiska råvaror. 

På Mariebergs gård hittar man alla slags djur som hör hemma på en svensk gård. Gården har anor till 1200-talet och familjen Karmark förvaltar den med stor passion och traditionella värderingar.

Sisterhood of Magic

Sisterhood of Magic, fästningens egna häxor! Brukar finnas till i Fars hatt och spå i kort och runor eller stå på Häxkullen och sälja sina hantverk. Ibland kan man även se dem utföra en trumceremoni.

Rumexa Ulventjärn och Tilia Vala är två kvinnor från Bohuslän som följer det nordiska årshjulet och försöker leva i samklang med naturen.

Black Magic Fools

Black Magic Fools från Göteborg lirar både stenhård folkmetal och akustisk medeltidsmusik. Bandet spelar på allt från metalfestivaler till medeltidsmarknader runt om i Sverige och Tyskland.

Numer kan bandet även kalla sig för husband på Bohus fästning där många gig har spelats under åren. Även en musikvideo har spelats in på fästningen.

Bohusläns guider

Bohusläns Guider är en intresseförening för auktoriserade och språkkunniga guider i Bohuslän. Några medlemmar har specialiserat sig på medeltiden och berättelser om Bohus fästnings över 700-åriga historia. Vi höjer värdet på besöket genom att levandegöra fästningens spännande historia med berättelser kryddade med både kunglig glans och fångars usla förhållanden, vilka ger minnen som inte bleknar.

I medeltidsinspirerade klädedräkter genomför vi målgruppsanpassade guidningar som riktar sig till såväl barn som vuxna samt företag och föreningar.

Kungälvs roddklubb

Kungälvs roddklubb (KRK) bildades 1931. Roddklubben har allt sedan starten varit en naturlig del och samlingsplats på Fästningsholmen med en djup förankring hos många Kungälvsbor. 

Rodd är en av få idrotter där du kan träna både individuellt, i lag och mixklasser. Sedan är det också en fantastisk naturupplevelse att kunna vara på vattnet!